narodziny

Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Masz dość listopadowej aury? Wybierz się w kulinarną podróż! Z polskich składników przyrządź dania inspirowane kuchnią włoską. Przygotuj makaron parpadelle lub pizzę, a na deser tiramisu.

Polskie produkty w daniach inspirowanych Italią

Wieczór tematyczny to doskonała propozycja na listopadową pluchę. Wystarczy przygotować dania inspirowane konkretnym krajem, sięgnąć po odpowiednią muzykę i zadbać o ciekawą oprawę stołu. W ten sposób, bez wychodzenia z domu, można przenieść się do dowolnego regionu Polski lub innego kraju. Kierunek na dziś: Włochy!

Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” – producenci żywności, których wyroby zostały zweryfikowane przez grono specjalistów z branży spożywczej. Ocena produktów ma miejsce podczas audytów organizowanych co kwartał. Loża Ekspertów przyznaje wówczas artykułom żywnościowym noty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Do zdobycia godła jakości potrzeba minimum 7,5 pkt. Wyroby z maksymalną liczbą punktów (samymi „10”) otrzymują także tytuł TOP PRODUKT.

Mianem tym uhonorowano m.in. Ser topiony Camembert firmy SERTOP, Biszkopty Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula oraz Boczniaki gospodarstwa Uprawa Grzybów MYTKOWSKI. Produkty te mają szerokie zastosowanie kulinarne, mogą być (odpowiednio) składnikami m.in. sosu do makaronu, pizzy, czy deseru.

I. Pappardelle z camembertem i kurkami

Składniki (na 2 porcje):
– 100 g Sera topionego Camembert firmy SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– około 2 szklanki makaronu pappardelle
– 200 g świeżych kurek
– 1 duża cebula
– około 100 ml wody lub bulionu
– sól, świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki masła
Do dekoracji: natka pietruszki

Przygotowanie:
Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po około 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.
Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Więcej przepisów na: www.sertop.com.pl oraz blogu kulinarnym www.serkiwkuchni.pl

II. Pizza z boczniakami

Składniki:
– 250 g Boczniaków z oferty firmy Uprawa Grzybów MYTKOWSKI (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
– 200 g żółtego sera
– olej
– przyprawy i dodatki wg uznania (np.: szynka, papryka, kukurydza, ogórek, kiełbasa),
– ciasto gotowe.

Przygotowanie:
Grzyby myjemy, kroimy w poprzeczne paski, podsmażamy na oleju do odparowania wody, dodając pieprz i sól. Boczniaki przestudzamy, po czym rozkładamy je na cieście, a następnie układamy na nich dodatki, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Pizza na surowym cieście powinna być pieczona około 30 min. w temp. 180-200°C.
Inne przepisy na specjały z boczniakami można znaleźć na stronie www.mytkowski.eu.

III. Deser Tiramisu a’la Dr Gurgul (przysmak zawiera alkohol)

Składniki:
– 2 opakowania biszkoptów Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
– 4 żółtka
– szklanka cukru pudru
– opakowanie serka Mascarpone
– 4 łyżeczki kakao
– 0,75 szklanki kawy ekspresowej
– 70 g koniaku
– wiórki czekolady

Przygotowanie:
Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

Przepisy kulinarne na przystawki, zupy, dania główne, napoje i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja zawierająca 85 propozycji laureatów programu jest dostępna za darmo pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *