Rolada śmietankowa z jagodami

Rolada śmietankowa z jagodami

Oto, jak zrobić roladę śmietankową z jagodami: Białka ubić z łyżką zimnej wody i 4 łyżkami cukru. Gdy piana będzie sztywna, kolejno dodawać żółtka, skórkę cytrynową i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem, piec przez 10 minut w temp. 200 stopni. Zwilżyć ściereczkę, posypać ją resztą cukru. Ciasto wyjąć z formy na ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć w rulon, ostudzić. Śmietanę schłodzić, ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po kropli rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać z jagodami, rozsmarować na cieście, zwinąć. Wierzch można udekorować bitą śmietaną.

Składniki

Ciasto:
4 jajka
15 dag cukru
2 żółtka
skórka otarta z 1/2 cytryny
3/4 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1/3 l śmietany kremówki
mała torebka żelatyny
1 łyżka cukru pudru
25 dag czarnych jagód

hastagi na stronie:

#rolada śmietankowa#jak zrobić rolade#jakie ciasta na komunię#ciasta na komunie#jak upiec roladę#rolada z jagodami#jak zwinąć roladę#tort na komunię przepis#ciasto z jagodami





















Related posts

One Comment;

Top